खसखस बारेमा तपाईंले जान्नै पर्ने ८ कुरा

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

खसखस

  • (S) अहेफेना,
    •  सर्पको विष,
      • यसको मादक गुणहरूको लागि
         
भाग प्रयोग गरिएको:
  • बीउ (गैर-मादक पदार्थ)
     
ऊर्जा:
  • तीक्ष्ण
  • कडा
    • मीठो/तातो/मिठो
      VK- P+
       
तन्तुहरू:
  • प्लाज्मा
  • रगत
  • मांसपेशी
  • हड्डी
  • मज्जा
  • तंत्रिका
     
प्रणाली:
  • स्नायु
  • पाचन
  • श्वासप्रश्वास
  • परिसंचरण
     
कार्य:
  • तुरट
  • कार्मिनेटिव
  • एन्टिस्पास्मोडिक
  • शामक
  • एनाल्जेसिक
     
संकेत:
  • पखाला
  • पेचिश
  • बच्चाहरु को पखाला
  • पेट दुखाइ
  • खराब अवशोषण
  • खोकी
  • अनिद्रा
  • स्नायु दुखाइ

 

सावधानी:

  • ग्यास्ट्राइटिस
  • कोलाइटिस
  • उच्च पित्त दोष

 

तयारी:

  • इन्फ्युजन
  • पाउडर (250 मिलीग्राम देखि 1 ग्राम)
     
खसखसको दाना जायफलसँग मिल्दोजुल्दो छ र प्रायः यसको संयोजनमा प्रयोग गरिन्छ। तिनीहरू आन्द्राको लागि राम्रो तुरट हुन्, कार्मिनिटिभ र पेटको गुणहरू भएका छन्, यसैले अवशोषणलाई बढावा दिंदा अग्निलाई पनि बढाउँदछ। तिनीहरू उच्च वात दोष प्रकारका बच्चाहरूको लागि स्नायु पाचन विकारको लागि प्रभावकारी छन्। तिनीहरूले सानो आन्द्रा को villi बलियो बनाउँछ। मसलाको रूपमा, तिनीहरू फलफूलहरूको ग्यास उत्पादन गर्ने गुणहरूको लागि एन्टिडोटल हुन्। तिनीहरूको गुण तामसिक छ। तिनीहरूले निद्रामा उत्प्रेरित गर्छन् र, लामो अवधिको प्रयोगमा, दिमागलाई सुस्त बनाउँछन् र सचेततामा बास गर्न सक्छन्, यद्यपि तिनीहरूले उच्च वात दोष मनोवैज्ञानिक असंतुलनलाई कम गर्न मद्दत गर्छन्। नर्भिनको रूपमा तिनीहरू भ्यालेरियनसँग प्रयोग गर्न सकिन्छ। एक चौथाई औंस खसखसको दानालाई एक पिन्ट पानीमा एक-एक चम्चा जायफल र अदुवाको धूलो मिसाएर दिनको तीन पटक खानापछि तुरुन्तै सेवन गर्न सकिन्छ। आराम प्रवर्द्धन गर्न सुत्नु अघि एक कप पनि लिन सकिन्छ।