प्रयोग
गरिएको भाग:
ऊर्जा:
तन्तुहरू:
- प्लाज्मा
- रगत
- मांसपेशी
- हड्डी
- मज्जा
- तंत्रिका
प्रणाली:
- पाचन
- स्नायु
- श्वासप्रश्वास
- उत्तेजक
- परिसंचरण
कार्यहरू:
- उत्तेजक
- कार्मिनेटिव
- एन्टिस्पास्मोडिक
- एनाल्जेसिक
- एन्थेलमिनेटिक
- कामोत्तेजक
- एन्टिसेप्टिक
संकेत:
- अपच
- पेट फुल्ने
- पेट फुल्ने
- आन्द्राको शूल दुख्ने
- कब्जियत
- गठिया
- बाथ
- काली खोकी
- आक्षेप
- मिर्गी
- हिस्टेरिया
- धड्कन
- दम
- पक्षाघात
- कीरा
सावधानीहरू:
- उच्च ज्वरो
- हाइपर एसिडिटी
- दाग
- पित्ती
- गर्भावस्था
तयारी:
- मुख्यतया पाउडर (कम
मात्रा, 100 देखि 250 मिलीग्राम)
- पेस्ट
हिङ्ग एक
शक्तिशाली पाचन एजेन्ट हो, जसले ग्यास्ट्रो आन्द्रा ट्र्याकबाट खानाको
स्थिरता हटाउँछ। यो प्रभावकारी मल पदार्थ तोड्न, मासु वा जंक फूडको अत्यधिक
खानेबाट जम्मा हुने, र गँड्यौलाहरू, विशेष गरी राउन्ड कीरा र थ्रेड वर्महरू
नष्ट गर्न प्रभावकारी हुन्छ। हांगले अग्निलाई बलियो बनाउँदै आन्द्राको
वनस्पति सफा गर्छ। यसले आन्द्राको ग्यासलाई पनि निकाल्छ, क्र्याम्पिङ र
दुखाइ कम गर्छ र उच्च वातलाई वशमा राख्छ। यो गुणमा लसुनसँग मिल्दोजुल्दो छ
तर बलियो र अधिक खराब छ। तपाईंले यसलाई एयर-टाइट जारमा राख्नु पर्ने हुन
सक्छ वा यसले सम्पूर्ण भान्सामा यसको सल्फरयुक्त गन्ध प्रदान गर्नेछ।
बाह्य रूपमा, हींगलाई पेट दुखाइ, गठिया दुखाइ, जोर्नी दुखाइको लागि पेस्टको
रूपमा प्रयोग गर्न सकिन्छ। मसलाको रूपमा, विशेष गरी दाल र सिमीको लागि,
यसले खानालाई हल्का बनाउँछ र ग्यास घटाउँछ।
लसुन जस्तै यसको गुण तामसिक हुन्छ । यसले दिमागमा ग्राउन्डिंग तर सुस्त
प्रभाव पार्छ। अदुवा, अलैंची र
हिमालयन नुन जस्ता मसलाहरू पाचन एजेन्टको रूपमा
प्रयोग गरिन्छ। अग्नि उत्तेजक र वात (सामना वायु) को दोहोरो कार्यको लागि,
सम्भवतः प्रभावकारी केहि छैन।
|